UNIX/Windows fördomar

Marcus Rejås marcus@rejas.se

$Id: unix-windows_fordomar.sgml,v 1.18 2004/04/16 15:53:07 rejas Exp $
Jag hör många gånger felaktiga argument som talar för Windows och mot UNIX. I denna lilla artikel vill jag reda ut de vanligaste och varför jag tycker de är fel.

Vill du kommentera denna artikel kan du göra det på http://www.rejas.se/wiki/?LinuxUnix

Med Windows menar jag operativsystemet Windows (oavsett version) från Microsoft och med UNIX menar jag alla typer av UNIX (framför allt de fria varianterna, inklusive Linux). Detta är menat som en generell text och tar inte upp detaljer med olika Windowsversioner, UNIX-dialekter eller Linux-distributioner.

1. Vissa tror att Windows är lättare att installera än UNIX

De som hävdar detta tror jag är personer som installerat Windows kanske flera gånger och nu ger sig på att installera Linux eller någon annan fri UNIX-dialekt. Dessa är då kanske vana att installera Windows och blir oförstående när det inte ser likadant ut.

Att de tror att det är svårt har inte så mycket med operativsystemen att göra utan snarare den omgivning i vilken de installeras. Windows installeras ofta på en PC där en hel ominstallation skall göras, eller en tidigare installation av Windows skall repareras.

Installationsprogrammet antar en del saker utifrån detta. Detta gör att Windows blir lättare att installera. Trots detta bör man komma ihåg att inte vem som helst installerar Windows på sin dator heller.

Det som upplevs svårt med UNIX/Linux är att man har Windows installerat och vill lägga till UNIX utan att förstöra sitt Windows eller sina data.

Att installera UNIX på en dator där inget annat än UNIX skall köras är lika enkelt som att installera Windows. Vissa Linuxdistributioner[1] kräver bara några knapptryckningar, andra inga alls[2].

Om man, för att belysa min poäng, vänder på situationen. Jag har flera datorer, både hemma och på kontoret som bara kör UNIX. Om jag skulle få idén att installera Windows på en av dessa utan att förstöra varken min UNIXinstallation eller mina data så skulle jag får problem. Mig veterligt blir Windows mycket svårt att installera med dessa förutsättningar.

Alltså, jag tycker inte att Windows är lättare att installera.

2. Vissa tror att Windows har ett intuitivt gränssnitt

Windows har ett gränssnitt som många lärt sig. Kan man det kanske det känns intuitivt. Jag som inte jobbat med Windows så mycket tycker att det mesta känns krångligt och svårt att hitta. Men eftersom jag jobbat i UNIX i flera år så känns det väldigt intuitivt. Jag hittar inställningar, m.m. direkt även i för mig helt nya UNIX-varianter. En som inte jobbat med datorer alls, min Farfar till exempel, upplever inget som intuitivt (i något operativsystem). Detta grundar sig i att så många tar Windows för givet. Till exempel i skolan eller grundläggande datorkurser är det alltid Windows man lär sig. Lärde man sig fler system så skulle inte Windows upplevas lika intuitivt längre. Istället skulle man ha sett flera system och på så sätt ha en bredare kunskapsbas som är lätt att bygga vidare på oavsett operativsystem. Till och med Microsoft anser[3] att det är lätt för en avancerad användare att bli produktiv i Linuxmiljö.

Jag anser att Windows inte har ett intuitivt användargränssnitt.

3. Vissa tror att Windows är säkrare än UNIX

Windows har en mer avancerad säkerhetsmodell än UNIX[4]. Detta anser jag vara till dess nackdel eftersom hela miljön blir mer komplex. Keep it simple, stupid!. Windows 2000 har också fått en säkerhetscertifiering av Common Critera[5]. De har uppnått EAL4. Experter hävdar dock att detta inte har någon praktisk betydelse. I samma dokument nämns också att till exempel Linux är säkrare mot intrång[6].

Vidare har flera UNIX, och väldigt många program för dessa öppen källkod vilket leder till att säkerhetsproblem som regel åtgärdas fortare än i Windows. Till exempel tog det månader[7] innan Microsoft kom med en patch för "Ping of death" som var ett säkerhetsproblem som fanns på väldigt många olika systemtyper. Till Linux fanns det en patch på några timmar.

Microsoft kan när de vill välja att sluta uppdatera den mjukvara du kanske är beroende av. Så har de till exempel gjort med Windows 95, 98 och NT4[8]. Detta gör att du efter detta måste byta ut ditt system för att inte sitta med en gammal version med säkerhetsproblem som ingen vill eller kan fixa.

Windows är inte säkrare än UNIX. Vad som är viktigast är dock att det, oavsett operativsystem, är upp till administratörens kompetens och hur snabbt det kommer säkerhetsfixar hur säkert det blir.

4. Vissa tror att Windows har stöd för mer hårdvara än UNIX

UNIX kan köras på en mängd plattformar från små armbandsur till stordatorer där Windows inte kan köras alls. Till exempel kan den fria UNIXvarianten NetBSD[9] köras på cirka 20 olika[10] CPU typer. Den Microsoft produkt som verkar stödja flest arkitekturer är Windows CE .NET[11] som kan köras på fyra[12] olika CPU-typer.

När det gäller konsumentelektronik kan fördomen stämma, men har egentligen inget med operativsystemen att göra. Alla företag, även hårdvaruutvecklare, vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Det gör de genom att utveckla drivrutiner för den miljö som har störst användarbas, eller åtminstone så stor användarbas att det lönar sig att skriva drivrutiner. Drivrutinerna görs alltså i de flesta fall av hårdvarutillverkaren. Det är alltså upp till dem vilka operativsystem som skall stödjas.

UNIX/Linux kan köras på betydligt fler plattformar än Windows.

5. Vissa tror att det finns fler program till Windows än till UNIX

Vilket system som har störst utbud av mjukvaror beror på vad man vill göra med sin dator och hur mycket man är villig att betala för systemet och programmen. Vill man spela spel stämmer kanske påståendet. Vill man programmera stämmer det inte.

Som exempel kan nämnas att Debian GNU/Linux[13] kommer med knappt 9000 mjukvarupaket[13]. Alla helt fria.

Man bör välja en plattform som passar sitt behov bäst. Och då även väga in saker som robusthet och pris. Kom ihåg att räkna in vad alla program du vill ha kostar innan du bestämmer dig. Välj gärna Windows men klaga då inte på att det är instabilt och dyrt (i alla fall inte till någon annan än försäljaren).

6. Vissa tror att det inte finns någon support till UNIXsystem

När du köper Windows får du ofta någon typ av support. Denna värdesätter många högt och alla får betala för den. De fria varianterna av UNIX och Linux har normalt ingen kommersiell support att tillgå. Det finns dock massor av hjälp att tillgå på e-postlistor och webbsidor.

Vill du ha samma support som i Windows kan du köpa ett öppet system (till exempel Linux) tillsammans med support från ett kommersiellt företag[14]. Observera att du i dessa fall själv kan välja om du vill ha support eller inte.

Skulle företaget som du köpt produkten av gå i konkurs eller de som utvecklar produkten sluta att underhålla den kan du helt enkelt vända dig till ett annat företag för att få både support och underhåll.

Företag som Microsoft med sluten källkod kan när som helst bestämma sig för att sluta att underhålla en produkt (till exempel Windows 95, 98, NT4, m.fl underhålls och stöds inte längre[15]). Då blir produkten snart oanvändbar eftersom nya säkerhetshål och buggar hittas även i dessa produkter. Den enda lösningen blir att uppgradera som kostar både tid och pengar. Dels måste uppgraderingen köpas, sedan kanske även hårdvaran måste bytas ut för att kunna köra den nyare mjukvaran. Produkter med sluten källkod kan man då inte ta till en annan tillverkare eftersom bara den som äger produkten har all kännedom om den.

En support som ofta förbises är den som du kan få via Internet. Den är värd otroligt mycket. Vad som skiljer denna från motsvarande från leverantörer av proprietära produkter är att det inte finns några hemligheter. Ett företag som levererar en hemlig sluten produkt är väldigt noga med vad som publiceras på webben. Till exempel så är bugglistor och FAQer saker som är mycket värdefulla för kunder men samtidigt extremt känslig företagsinformation. Det som du kan läsa på dessa leverantörers webplatser är noggrant utvalda delar av den information som finns. I det öppna fallet kan du se allt.

Det finns visst support till UNIX/Linuxsystem. Man kan välja själv om man vill köpa den eller leta efter den själv.

7. Tack till

Anders Lindbäck

Michael Langfjell

8. Referenser

[1] http://www.linux.org/dist/list.html
[2] http://www.knoppix.de
[3] http://www.opensource.org/halloween/halloween2.php
[4] http://www.microsoft.com/windows2000/en/advanced/help/default.asp?url=/windows2000/en/advanced/help/sag_SEconceptsSecModel.htm
[5] http://www.commoncriteria.org/
[6] http://eros.cs.jhu.edu/~shap/NT-EAL4.html
[7] http://www.cs.helsinki.fi/u/campa/teaching/oss/papers/wei.pdf
[8] http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=fh;en-us;LifeWin
[9] http://www.netbsd.org
[10] http://www.netbsd.org/Ports
[11] http://www.microsoft.com/windows/embedded/ce.net/default.asp
[12] http://www.microsoft.com/windows/Embedded/ce.NET/evaluation/choose/decision.asp
[13] http://www.debian.org/
[14] http://www.statskontoret.se/op/enkatsvar1.htm
[15] http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=fh;en-us;LifeWin